Villa bouwen: energieconcept

Villa bouwen met

duurzaam energieconcept.

Een luxe villa bouwen en een duurzaam energieconcept kunnen ogenschijnlijk met elkaar op gespannen voet staan. Dat beeld is echter onterecht. Dat energieneutraal en groot(s) bouwen zelfs uitstekend samen kunnen gaan, laat de fraaie gerealiseerde woning op deze pagina zien. In deze woning is geen enkele concessie gedaan aan de stijl of uitstraling. Het duurzaamheidsdoel werd puur bereikt door een slimme combinatie van duurzame systemen, installaties, isolatie en een reeks aan kleinere maatregelen. Wilt u ook een villa bouwen met een ambitieus energieconcept? Laat u inspireren!

Energieconcept

energieneutrale woning.

Voor het energieconcept achter deze energieneutrale villa werd gekeken naar zowel duurzame energie opwekking als duurzame verwarming. Daarnaast werd ingezet op mogelijkheden om het warmteverlies tot een minimum te beperken. Voor de verwarming van deze woning werd gekozen voor een aardwarmtepomp. De grote energiewinst werd met name bereikt door de hoge isolatiewaarden. Het dak van deze energieneutrale woning bereikte uiteindelijk zelfs een isolatiewaarde Rc van 8,0 m2 K/W. Dat is aanzienlijk hoger dan de vereiste 6,3 m2K/W volgens de BENG-norm in het bouwbesluit!

Wat het kost om een villa te bouwen met een energieneutraal energieconcept, hangt sterk af van de maatregelen die mogelijk zijn en die u zelf kiest. Verder wordt de prijs vooral bepaald door het volume, de oppervlakte en de badkamer en keuken. Omdat ieder ontwerp bij ons uniek is, hebben wij geen vaste prijzen voor het bouwen van een energieneutrale villa. Wel geven wij bij de inspiratiewoningen in onze prijslijst de totaalkosten weer voor de bouwkosten, plus de prijs/m2 en separaat de kosten van energiebesparende maatregelen. Dit geeft u een indruk van de prijs als wij uw duurzame villa bouwen.

Kosten villa met

energieneutraal concept.

Onze maatregelen om deze villa

energieneutraal te maken:

Het energieconcept gaat met name qua isolatie veel verder dan gebruikelijk is bij nieuwbouw. De zeer hoge isolatiewaarden werden onder meer gerealiseerd door het afdichten van alle kieren en naden tussen de losse bouwelementen. Zo werden de kieren tussen de dakelementen volledig afgedicht met luchtdichtingstape. Tijdens het bouwen van de villa werden voor het smeren van de cementdekvloer, eerst alle verticale voegen tussen de Porisoblokken afgedicht met luchtdichtingskit. Dat gebeurde ook met alle vloerovergangen, kozijnaansluitingen en de aansluitingen van de muren op de kap.

Hoewel het hoge isolatieniveau de behoefte aan energie van deze woning drastisch verlaagt, blijft er altijd een zekere energie nodig voor installaties als de warmtepomp, de verlichting en de warmwatervoorziening. Om een daadwerkelijk energieneutrale villa te kunnen bouwen, vormden PV-panelen de gewezen duurzame oplossing binnen het totale energieconcept. De grote uitdaging hierbij was om de benodigde PV-panelen op een esthetische manier te integreren in het ontwerp. Uiteindelijk werd dit op verrassende wijze opgelost door de PV panelen in de tuin te installeren; vanuit de villa onzichtbaar achter een groene haag.

Binnen het energieconcept van de te bouwen villa werd verder gekozen voor triple glas met dubbele kierdichting bij alle ramen en deuren. Daarnaast werden alle wanden van de buitengevels geïsoleerd met harde persing isolatieplaat en prefab voorzien van een laagje steenwol. Dit type isolatieplaat zorgt voor een perfecte aansluiting, aangezien alle lucht wordt opgevuld. Aansluitend op een dergelijk vergaand isolatieconcept is ook gezonde ventilatie essentieel. Voor een gebalanceerde ventilatie werd gekozen voor een systeem met een warmtewisselaar waardoor nog minder sprake zou zijn van warmteverlies.

Brochure en prijslijst aanvragen

Selecteer uw type brochure naar voorkeur:

In onze brochure vindt u een greep uit de gebouwde villa’s van Buitenhuis Villabouw. Wilt u onze brochure en prijslijst aanvragen met daarin een globale indicatie van de kosten om een eigen villa te bouwen? Wij sturen u deze geheel kosteloos toe. Wij willen u er wel op wijzen dat wij werkzaam zijn in een gebied van 75 kilometer rondom Alblasserdam en/of verwachte reistijd van minder dan 1 uur. Wij werken met een eigen bouwteam, waardoor dagelijkse reistijden langer dan een uur onwenselijk zijn. Ter inspiratie kunnen wij u wel onze brochure en de daarbij behorende prijsinformatie toesturen.