Kosten huis bouwen

De kosten om een
eigen huis te bouwen

Wat kost een huis bouwen? We begrijpen die vraag als u zelf een huis wilt bouwen, maar een echt antwoord is altijd maatwerk. In onze prijslijst geven we wel voor elke inspiratiewoning een indicatie voor (alleen) de bouwkosten. Maar de werkelijke kosten om uw huis te bouwen hangen van veel zaken af. Hoe groot wordt bijvoorbeeld het huis dat u gaat bouwen? Welke bouwstijl kiest u en hoeveel gaat uw keuken kosten? Voor een echte prijs nodigen we u graag eerst uit voor een gesprek over uw woonwensen en uw budget. Op deze pagina leggen we alvast uit hoe alle kosten zijn opgebouwd.

Wat kost een
huis bouwen per m2?

Wat het kost om een huis te bouwen, hangt af van de bouwstijl en de gekozen materialen, maar in de eerste plaats van het volume en de oppervlakte. Omdat ieder ontwerp bij ons uniek is, hebben wij geen modelwoningen met vaste prijzen. Wel geven wij bij de inspiratiewoningen in onze prijslijst de totaalkosten weer en hebben we deze ook omgerekend naar de prijs/m2. Hiermee heeft u een indruk van de bouwkosten op basis van actuele materiaalprijzen. Vergelijkt u dit met de oppervlakte van het huis dat u voor ogen heeft, dan kunt u globaal inschatten wat het kost om uw huis te bouwen.

Bij overige bijkomende kosten kunt u denken aan duurzaamheid en afwerking. Wilt u een all-electric of een nul-op-de-meter huis? Buitenhuis Villabouw bouwt op basis van vier hoofdsystemen: een luchtwarmtepomp, een lucht-/ waterpomp, een aardwarmtepomp, een hout- of een pelletkachel. Bij afwerking kunt u denken aan inbouwkasten, plafonds met eiken spanten, een gietvoer of plavuizen. Wilt u inbouwrolluiken of houten lamellen aan de buitengevel? De mogelijkheden zijn onbeperkt en de kosten zijn hierom niet op voorhand te geven.

Bijkomende kosten
bij een huis bouwen

Denkt u ook aan
deze kosten!

Opbouw van de kosten bij het
bouwen van een huis:

Een huis laten bouwen brengt ook voorbereidingskosten met zich mee. Het ontwerp van uw woning moet natuurlijk goed doorgerekend worden qua constructie en optimaal afgestemd worden op de ondergrond. Door middel van sonderingen wordt de weerstand van de ondergrond bepaald; mogelijk is extra grondwerk nodig. Niet de leukste kosten, maar helaas wel noodzakelijk om uw huis degelijk te bouwen. Bij Buitenhuis Villabouw zijn ook de kosten voor het uitrekenen en tekenen van de constructie en de uitvoering van sonderingen bij de prijs voor het bouwen van uw huis inbegrepen.

De eerste kosten waar u mee te maken krijgt bij het bouwen van een huis zijn de kosten die u aan de gemeente betaalt voor het behandelen van de omgevingsvergunning. De hoogte van deze kosten zijn per gemeente verschillend, meestal tussen de 2% en 3% van de bouwkosten. De kosten voor het ontwerp en het aanvragen van de vergunning zijn bij Buitenhuis Villabouw altijd inbegrepen in de bouwkosten . Hierbij horen ook het uitwerken van de EPG-berekeningen (energieverbruik), daglicht- en ventilatieberekeningen, en de bouwbesluittoets.

Andere kosten bij het bouwen van een huis zijn de ‘nuts’-aansluitingen: elektra, water en soms een aansluiting op stadsverwarming. Wij adviseren hiervoor ruim € 4.000,- te reserveren. Soms is dit zelfs meer. Dit is afhankelijk van hoe ver uw woning van de openbare weg ligt en van de netbeheerder. Uw woning moet daarnaast aangesloten worden op het riool. De gemeente legt het hoofdriool meestal aan tot aan de erfgrens. Vraag dit bij de grondverkoper na om onverwachte kosten (meestal tot € 1.000,-) te voorkomen. Bij dijkwoningen kan dit mogelijk oplopen tot € 5.000 of zelfs € 10.000,- voor een pompput.

Andere meerkosten bij het bouwen van uw huis zijn het interieur- en lichtplan. Zelf voldoende spots een plaats geven is prima te doen, maar de karakteristieken van architectuur en ruimte komen pas echt naar voren met een professioneel lichtplan. Omdat de positie van elke lichtbron in relatie met uw inrichting wordt bepaald, komt uw meubilair hierin ook veel beter uit en worden alle hoeken mooi uitgelicht. Wij werken hiervoor samen met vaste interieurarchitecten. Binnen uw bouwbegroting adviseren wij voor verlichting ongeveer 1 tot 2% van de bouwkosten te reserveren.

De keuken en de badkamer zijn niet inbegrepen in de bouwkosten, deze worden meerkosten genoemd. De meeste mensen hebben een redelijk beeld wat hun keuken mag kosten. Een richtbedrag ligt tussen € 20.000 en € 40.000,-. De badkamer is voor iedereen anders. De één is gelukkig met strak keramiek en modern tegelwerk, de ander kiest voor eiken badmeubelen met wanden in beton cire… Bij Buitenhuis Villabouw zijn wij graag duidelijk over de totale kosten voor uw te bouwen huis. Wij werken daarom altijd met een begroting, waarin wij hiervoor stelposten opnemen in een bepaalde prijscategorie.

Brochure en prijslijst aanvragen

Selecteer uw type brochure naar voorkeur:

In onze brochure vindt u een greep uit de gebouwde villa’s van Buitenhuis Villabouw. Wilt u onze brochure en prijslijst aanvragen met daarin een globale indicatie van de kosten om een eigen villa te bouwen? Wij sturen u deze geheel kosteloos toe. Wij willen u er wel op wijzen dat wij werkzaam zijn in een gebied van 75 kilometer rondom Alblasserdam en/of verwachte reistijd van minder dan 1 uur. Wij werken met een eigen bouwteam, waardoor dagelijkse reistijden langer dan een uur onwenselijk zijn. Ter inspiratie kunnen wij u wel onze brochure en de daarbij behorende prijsinformatie toesturen.